Saturday, June 1, 2013

Kenali Makanan Tradisional Orang Johor

Malam ni JDT lawan Pahang tapi tak best la blog pasal bola
Sikit-sikit nak gaduh, sikit-sikit nak provoke...
So mari kita cerita pasal makanan...
Sebab semua orang suka makanan!
Dan kalau cakap pasal makanan tak buat orang nak gaduh :)

Sebagai seorang anak jati johor, saya nak kongsikan makanan-makanan tradisional orang Johor yang sangat sedap belaka! Pastikan anda tidak lapar sebelum scroll ke bawah :)


Laksa Johor

Biasanya mee yang digunakan ialah spaghetti,
Class gitu orang johor ni,
Kemudian kuahnya pula biasanya menggunakan ikan kembung atau ikan tenggiri
Dan tak lengkap laksa Johor tanpa ulam-ulamannya
Kalau di rumah LA, ada limau kasturi yang dibelah dua, taugeh, 
bawang, timun, jeruk lobak, daun kesum dan daun bawang.
Dan akhir sekali, letakkan sambal belacan untuk lebih sedap dan nikmat



Mee Bandung 

Biasanya orang tak panggil Mee Bandung Johor, tapi Mee Bandung Muar
Dan sejujurnya dan merasa mee bandung di Terengganu, Selangor dan tempat lain
Mee Bandung Muar tiada tandingannya !
Mee Bandung Muar ni kalau nak sedap maka perlulah lengkap ramuannya
Tak boleh ada shortcut2 bahan macam sesetengah kedai buat
Jadi, tak peliklah kenapa Mee Bandung Muar harganya agak mahal sedikit
Mestilah cukup binatang2 dalam kuahnya seperti udang, sotong dan ayam
Mestilah ada telur, telur goreng atau telur rebus bergantung pada selera masing2
Mestilah cukup pedasnya :)



Soto

Soto ada dua jenis iaitu soto nasi dan soto bihun
Kalau LA lebih prefer soto bihun
LA suka sangat kalau soto yang lengkap dengan hirisan ayamnya,
sambal kicap yang pedas, kacang tanah, daun bawang dan paling penting bergedil



Nasi Ambang 

Subhanallah, kecur tengok gambar ni
Ni memang favourite LA daripada kecik sampai sekarang
Kalau offer memang tak dapat nak menolak lah senang kata
Tapi sesetengah orang tak minat sebab agak complicated menunya
Hidangan nasi ambang yang lengkap lebih kurang macam gambar di atas
Nasi + Ayam masak merah/ kicap pedas + mee kasar + ikan masin + serunding + sambal jawa + sayur + keropok goreng
Kalau datang Johor, silalah cuba nasi ambang yea?
Gerenti puas hati :)



Telur Pindang

LA teringat saat-saat baru memulakan pengajian di Terengganu
Datang kempunan nak makan telur pindang
Tanyalah dekat kawan-kawan mana nak dapat
Semuanya tak faham apa itu 'telur pindang'
Rupa-rupanya di selatan sahaja yang ada Telur Pindang
Kalau anda ke kenduri perkahwinan di negeri Johor
Biasanya mereka akan memberi Telur Pindang
Mengikut resipi tradisional Johor, Telur akan direbus bersama Garam, Kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan berbagai jenis bahan lain. Bahan tersebut adalah Kulit Bawang Merah, Kulit Bawang Putih, Serai, Daun dan isi Lengkuas, Daun Senduduk, Daun Jambu Batu dan sebagainya.
Rasanya sangat sedap :)
Ada juga perkhidmatan pos untuk mereka yang nak telur pindang


Kacang Pool

LA pun tak pasti kenapa namanya kacang pool
Mungkin sebab kuahnya dalam mangkuk tu nampak macam kolam
Haha tak pastilah pulak,
Kalau family LA kami selalu perkena kacang pool di medan selera sebelah Bomba Larkin
Try la, makanan yang simple tetapi sangat sedap :)

Mee Rebus Johor

Urmmm...sedap jugak ni
Selalunya kalau LA Mee Rebus ni makan sarapan
Sedap, yelah, takkan lah nak nasi lemak dan roti canai setiap pagi
Mee Rebus Johor ni kuahnya pekat
Dihidang bersama telur rebus, daun bawang, bawang goreng, tauhu dan lada hijau
Kadang-kadang kalau sedap lagi ada seafood dalam mee rebus
Antara yang popular di Johor Bahru adalah Mee Rebus Tulang Az dan Mee Rebus Haji Wahid
Memang terkenal sangat :) silalah cuba bila datang Johor


Botok-botok

Haaa...kalau yang ni orang luar nampak confirm pelik
Yelah, nampak comot dan serabai je kalau dihidang
Tapi rasanya...ummphhh sedap lagi menyelerakan
Kalau hari-hari biasa susah nak nampak botok-botok ni
Selalunya semasa bulan Ramadhan yang banyak dijual di bazaar
Botok-botok ni sebenarnya hidangan ikan dan ulam-ulaman yang dibalut dalam daun pisang
Daun yang biasa digunakan ialah seperti pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, 
daun kesum, daun cekur dan daun kunyit.
Sajian ini dianggap berkhasiat kerana tinggi kandungan serat dan kerana ia dikukus


Lontong 

Kalau di Johor terdapat dua jenis lontong
Lontong kuah dan Lontong kering
Kalau LA lebih prefer lontong kering 
Tapi kebanyakannya lebih sukakan lontong kuah
Lauknya sama cuma bezanya kuah lodeh itu sahaja 
Tapi variasi lauk untuk lontong kering ni lebih banyak
Boleh letak rendang, sambal jawa, sambal kentang dan bergedil
Biasanya dimakan untuk sarapan...nyum nyum


Briyani Gam Johor

Briyani Gam Johor memang terkenal dalam Malaysia
Senang kata briyani yang paling wanted lah
Harganya agak mahal sedikit kerana bahan-bahannya yang banyak
Apa bezanya briyani biasa dengan briyani gam ni?
First, pembuatannya cerewet, wajib beras basmati yang panjang-panjang tu kalau nak panggil briyani johor
Dan briyani gam ni, ayam atau daging itu dimasak bersama nasi
Kalau di Malaysia yang paling famous adalah di Batu Pahat iaitu Briyani Mohd Shah
LA pernah pergi masa lunch, semua dah habis... gilalah. 

Asam Pedas Johor

Asam Pedas Muar adalah antara yang terkenal di Malaysia selain asam pedas Melaka
Dan saya percaya di negeri-negeri lain pun ada asam pedas tersendiri
Tetapi setiap versi asam pedas negeri ni berbeza
Keistimewaan asam pedas Johor berbanding asam pedas lain adalah kepekatannya
Asam pedas di Johor di pekatnya lain macamMemang pekat dan secukup rasa... 
Kalau di Johor Bahru antara yang sedap adalah Asam pedas Anisofea di Mount Austin dan Asam Pedas Tasik Johor Bahru
Kemudian, asam pedas Melaka ada Lada hitam, asam pedas Johor tak ada
Selalunya untuk penambah rasa dan bau, diletakkan daun kesum, daun limau purut atau bunga kantan
Dan untuk sayur-sayuran, tomato, bendi atau terung

Otak-Otak

Haaaa ni lagi satu makanan anak Johor sejati
Makanan yang simple dan dihidangkan di serata Johor
Otak-otak... dan yang paling terkenal ialah otak-otak Kempas
Otak-otak ni isi ikan yang berempah
Tempat lain pun ada juga kalau tak silap
Cuma kalau di Johor ni pedas rasanya :)
Dan berbeza dengan negeri lain
Otak-otak boleh dijumpai hampir di semua kedai makan malam di sini

Air Kathira

Air Kathira/Katira memang popular sangat di Johor
Kalau di Johor yang sangat famous adalah Air Kathira Abu Bakar
Air Kathira ni ada 'isi-isi'nya seperti biji selasih, katira, kembang semangkuk dan sebagainya.
Mengikut kata-kata orang Johor Lama, air Katira yang asli mempunyai sekurang-kurangnya 7 ramuan
Itu sahaja buat masa ini, ada masa update lagi :)

4 comments:

Papa-NtiQ said...

Hi..menarik koleksi makanan johor...nanti senang2tu singgah la ye blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal tempat2 makanan menarik di JOHOR
kalu minat tu follow yer blog saya TQ bebanyak

Bukhari Muhamad Arifin said...

Oh kacang pool bukan ke dpt nama dr kacang foul yg kat pasar raya tu..?

wawa said...

sy da try sume...masa keja kt hsajb..memg best...

Leena said...

blogmakanbest.blogspot.com memang best (Y)

@Bukhari : tak pasti pulak yang tu, kena buat research lagi ni :)

wawa : Alhamdulillah, kalau kena dengan selera memang sedap :)