Friday, December 3, 2010

Kita Kurang Peka Produk Yang Kita Makan { Halal Ke? }

What are you eating ???
Pernah tak ambil perkara ni secara serius???
Bukan apa , cuma lately ni aku perasan ...
Ramai yang makan apa yang diorang lihat orang lain makan 
Senang kata , yang branded2 , mahal2 punya makanan 
Diorang belasah je asalkan dapat puaskan nafsu makan :P
Padahal , daripada apa yang banyak aku perhatikan 
Ramai antara kita yang tak peka soal halal dan haram

Yeah ... I know
Banyak rumours kat internet kata 
Makanan ni tak halal , Makanan ni ada B***
Sedangkan hakikatnya itu cuma fitnah semata-mata
Tapi ... kes ni 
Makanan tu tak ada langsung tanda halal
Tapi kita macam buta je tak nampak
Kerana keSEDAPan nye yang memikat kalbu , CEH!

Aku PASTI korang akan terkejut ,
Sebab mula-mula aku selidik makanan2 ni kat shopping complex pun 
Aku tegamam + terkesima + sedih 

Ni antara makanan-makanan yang aku cakapkan tadi :


Kenal nie ?
Kalau korang nak tawu...
Walaupun biskut famous amos ni sangat sedap 
Aku pun tak dapat nak nafikan 
Sebab aku pernah makan 
Dan ... FUHH! Memang sedap
Semmua produk famous amos tak halal ...
Tak pasti la pula apa kandungan yang menyebabkannya tak halal
Tapi pusing lah 720 darjah keliling packing Famous Amos 
Takkan jumpa punya laah!
Alhamdulillah ada satu shooping complex yang agak peka 
Pasal Famous Amos ni dan meletakkannya di ruang NON-halal 
Tulah shopping complex pertama yang aku nampak buat macam tu 
TESCO extra , Plentong :)


Yang ni dah confirm korang kenal 
Aku pun sangat kenal sebab dulu aku menggila kat Kinder Bueno nie
Sedap + Lemak berkrim laa katakan 
Malangnya ... 
Produk ni tak ada tanda halal
Aku perasan budak maktab 
Kalau outing macam dah jadi kewajipan beli kinder bueno 
Aku tahu ... sedih sebab sangat sedap

Hah ... yang ini lagilah 
Produk famous ni kan ???
Takkan lah korang tak kenal ...
Makanan ni dikatakan eksklusif ...
Tengok jelah packaging dia kan ...lip lap lip lap keemasannya
Tapi ... yunk oi !
Dia tak ada tanda halal sayang ...


Siapa2 yang gila gula getah 
Ketahuilah yang kat atas ni HARAM
Tak ada dalih-dalih ... HARAM taw
Ni semua produk keluaran Wrigley's
Bukan semua keluarqan Wrigley's yang haram 
Tapi mungkin ada perbezaan dari segi kandungan 
Yang membuatkan sebahagiannya tidak halal
Bagi mereka-mereka yang berkemampuan lebih daripada yang lain
Makanan ini memang popular
Harga satu bekas ni boleh mencecah RM30 mengikut perisa
Tak pernah makan 
Tapi dengar cerita memang sedap???
Kebanyakannya halal kecuali yang ada marshmellow , raisin rum , alcohol dan 
Bailey's Irish Ice Cream
Hati-Hati taw!


Ni satu lagi 
produk yang digunakan secara meluas di Malaysia 
Mak ai ... tak halal jugak 

And ... nak pesan 
Kebanyakan gula yang chewy + marshmallow kat luar sana
Memang tak halal
So ... avoid lah k 

Kalau kroang rasa was-was dengan suatu produk tu 
Bolehlah korang check internet 
Ataupun cara lain :

Aku dulu selalu buat 
Sekarang ni internet dah jadi buah hati :)

Suka link ni :D

Selamat Beramal :)
Lyna Amalina 

2 comments:

Anonymous said...

Assalm trma kash atas pndedahn ini.

the_helianthuss said...

Tq! Dah agak dah.. huwaaa xhalal.